Pitäisikö koti ostaa tunteella vai järjellä?

Tuleeko asuntokaupat tehdä tunteella vai järjellä? Hyvässä asuntokaupassa molemmat kohteevat.

Päätöksen tekeminen järjellä

Korot laskevat ja taas nousevat. Mitä tekee kuluttajien luottamusindeksi? Vaikuttaako se asuntojen hintaan nostavasti vai laskevasti. Pitäisikö odottaa oston kanssa vai onko nyt oikea hetki? Näitä kysymyksiä moni asunnon ostoa harkitseva pyörittelee nyt mielessään. Oikean päätöksen tekeminen oikealla informaatiolla voi osoittautua vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi tehtäväksi.

Helsingin sanomat kirjoitti 16.1.2024 siitä kuinka julkisen keskustelun, kuluttajakyselyiden ja todellisen taloustilanteen välille on syntynyt epäsuhta. Mielestäni tästä poimittava viesti on yleensäkin talouden tulkinnan vaikeus. Asuntojen hinnat tippuivat lähes koko vuoden 2023, mutta viimeisimpien tietojen mukaan päätyivät jo loppuvuodesta pieneen nousuun. Menikö paras ostoaika jo ohi? Toisaalta erityisesti kerrostaloasuntoja valmistuu vielä suuria määriä tyhjäksi tänä vuonna. Onko paras ostoaika vasta tulossa?

Kun asuntoa yrittää hankkia järjellä, ja muutenkin, olisi tietysti parasta onnistua hankkimaan asunto juuri oikeaan aikaan. Tämä on kuitenkin samalla tavalla mahdoton tehtävä kuin osakkeiden ostaminen juuri laskun jälkeen ennen nousua. Siinä voi onnistua vain tuurilla. Kun kaikki haluavat yhtä aikaa ostaa asunnon tai osakkeen pohjahintaan, nostavat he näin tekemällä hintaa jo ylöspäin ja pohja on takana päin.

Olisikin hyvä suhtautua sekä asuntoon että osakesijoitukseen pitkäjänteisesti. Ei asuntoa osteta kodiksi yhden vuoden aikajänteellä vaan pitkäksi aikaa. Asuntolaina otetaan monesti 25 vuoden ajalle, joten onko juuri seuraavan 6 kuukauden korolla sillä aikajänteellä merkitystä? Tärkeintä on ymmärtää, että varmuudella korot eivät tule pysymään samalla tasolla koko 25 vuoden aikaa. Ne eivät ole koskaan pysyneet. Pitkällä aikavälillä asuntojen hinnat voivat myös laskea tai nousta ja tehdä molemmat vielä muutaman kerran uudelleen. Varmuudella asunnossa varallisuutesi säilyy kuitenkin paremmin kuin autoissa, lomamatkoissa ja vaatteissa, joille luonnollisesti on myös paikkansa.

Elämä ei ole pelkkiä järkipäätöksiä, mutta voi helpottaa tietää, että omistusasunto on useimmissa tilanteissa joka tapauksessa parhaita päätöksiä mitä voit tehdä.

Päätöksen tekeminen tunteella

Elämä on yhtä aikaa sekä lyhyt että pitkä. Jos ei toteuta unelmiaan, niin ne jäävät toteuttamatta. Toisaalta aikaa on paljon ja asuntoja, työpaikkoja, harrastuksia yms. ehtii vaihtaa moneen kertaan ja omat toiveet ja unelmat voivat myös muuttua ajan kanssa.

Totuus on, että suurin osa asunnoista ostetaan tunteella. Siinä ei ole mitään väärää. Asunto muuttuu kodiksi nimenomaan tunteen kautta. Uudisasunnossa omien mieltymysten mukaiset materiaali- ja sisustusvalinnat monesti kasvattavat sitä oman kodin tuntua.

Parasta on ostaa asunto sekä järjellä että tunteella

Luonnollisesti asunnon osto onnistuu parhaiten yhdistämällä järjen ja sydämen äänet. Kotia ei kannata ostaa ellei se tunnu kodilta. On hyvä paneutua materiaali- ja sisustusvalintoihin ja valita oman mieltymyksensä mukaisesti. Ei kuitenkaan kannata unohtaa, että jos joskus aikaa vaihtaa asuntoa, niin kovin erikoiset valinnat voivat vaikeuttaa myyntiä.

Järjelle kannattaa antaa tilaa myös yleisesti kulutusta miettiessä. On syytä ymmärtää, että esimerkiksi lainanhoitokulut voivat vaihdella vuosien ja vuosikymmenien kuluessa. Toisaalta on hyvä ostata tehdä ero kuluttamisen ja sijoittamisen välillä. Lomamatka on esimerkiksi 100 % kuluttamista, sillä siitä rahasta ei saa mitään takaisin. Auto voi olla vain 20 % kuluttamista vuosittain, jos sen verran sen arvosta häviää. Asunto taas voi olla jopa kokonaan sijoittamista. Asunnon arvo voi nousta.

Yhteenveto rivitaloasunnon hankkijalle pääkaupunkiseudulta vuonna 2024 on lohdullinen. Näkisin, että asuntojen hinnat ovat saavuttaneet rivitaloasuntojen osalta lyhyen aikavälin pohjan tai se voi olla jo takana päin. Pitkällä aikavälillä kaupungistumisen megatrendi jatkuu ja pääkaupunkiseudulla tulee olemaan seuraavat kymmenet vuoden jatkuvasti pulaa asunnoista eikä suinkaan ylitarjontaa. Tämä tarkoittaa väistämättä sitä, että asuntojen hinnoilla on ennemminkin taipumusta nousta kuin laskea. Tunteelle on myös tilaa ja uskoisin, että meidänkin valikoimastamme löytyy asuntoja, jotka tuntuvat kodilta.

-Petteri Kettunen 18.1.2024

Lisää luettavaa